Beskyt din hud mod solens stråler

Husker du den vigtigste del af din hudplejerutine: Solcreme!

De fleste af os vil rigtig gerne have, at vores hud forbliver ung og elastisk så længe som muligt, og vi har hver især vores egne hudplejerutiner, så vi kan bevare en smuk og sund hud. Mange glemmer en helt afgørende del af hudplejerutinen, nemlig solcreme. Hvorfor er solcreme så uhyre vigtig, hvad skal man være ekstra opmærksom på når man vælger solcreme og hvad er miljøvenlig solcreme? Det får du vores svar på her:

En af de største syndere til rynker

Den vigtigste måde at pleje din hud på, er at beskytte den mod solens stråler. Soleksponering er en af de største syndere til for tidlig fremkomst af rynker, små linjer under øjnene, pigmentpletter i ansigtet og andre hudproblemer. 

Hvad sker der når du ikke bruger solcreme?

Solens stråler er en af de miljømæssige påvirkninger, som vores hud udsættes for dagligt - og som er med til at nedbryde kollagen i huden. Kollagen er et vigtigt protein i vores bindevæv, som holder vores hud elastisk og smidig. Ung hud har rigtig meget kollagen, men i takt med at vi bliver ældre, producerer kroppen ikke nær så meget kollagen, som den har gjort. Når vi så samtidig udsætter vi vores hud for en række negative påvirkninger udefra, som nedbryder det kollagen vi nu engang har i huden, så er resultatet, at vores hud ældes hurtigere.

For meget sol uden beskyttelse kan føre til: 

  • Solskoldning 
  • Mindre elastisk hud
  • Fortykket læderagtig hud
  • Silkepapirs-tynd hud
  • Rynket hud 

For meget eksponering for UVB-stråler kan føre til solskoldning. UVA-strålerne bevæger sig dybere ind i huden end UVB-stråler, men begge kan påvirke din huds sundhed. Når solens UV-stråler trænger ind i vores hudceller, så forstyrrer strålerne de sarte processer, som påvirker hudens sundhed og udseende. Det gælder både UVB-stråler og UVA-stråler. 


Konsekvenser på kort og lang sigt

Det er ikke breaking news, at resultatet af en lang dag i solen uden solcreme, som oftest er en forbrænding. Hvis ikke din hud er beskyttet af solcreme med UVB-filter, så vil du 9 ud af 10 gange opleve, at solens UVB-stråler forærer dig en solforbrænding. Tænker du så:  “Man skal være rød, før man bliver brun”. Den opfattelse er der nemlig mange der har, og det er desværre en af det største grunde til, at mange i en alt for tidlig alder oplever, at deres ydre ældes hurtigere end det indre.  

De langsigtede konsekvenser er nemlig flere, også selvom at du ikke er blevet solforbrændt eller rød i huden. Rigtig mange har af genetiske årsager, mere pigment i huden, og tager derfor ikke ligeså meget her og nu-skade af solen. Tror de. Men de tager fejl, for konsekvenserne af solens stråler på ubeskyttet hud, kan lure i huden, og være skyld i fotoskader på hudens dybeste lag, dermis, og det kan tage år, før skaden dukker op og bliver synlig. Mange føler, at deres hud har ældet dem, at de ser ældre ud end nogle af deres jævnaldrende, og de er kede af, at de ikke var bedre til at bruge solbeskyttelse i deres ungdom.
 

3 tips til sommer og solbeskyttelse

Det skal du gøre for din hud om sommeren, for at bevare smuk og elastisk hud!

  • Husk solcreme. Hver dag. Ja, også når det er overskyet. Solens stråler trænger alligevel igennem, og forårsager skade - i mindre grad naturligvis - men lidt skadelig eksponering hver dag, kan blive til meget i sidste ende. Det anbefales at bruge solcreme når UV-indekset er over 3, og det kan du allerede opleve i april måned.

  • Brug solhat. Specielt mellem kl. 12-15, hvor UV-indekset er højest i Danmark. Er du alligevel ude i timerne mellem kl. 12-15, kan du med fordel tage en solhat på, en kasket eller søge skygge. Måske kan du finde en skyggeplads der hvor du er, og lade benene titte frem i solens stråler med en god faktor på. Vores ansigt er aldrig dækket til, og derfor udsættes huden i ansigtet for rigtig meget sol, ofte uden vi tænker over det.

  • Vælg den rigtige solcreme. Når du vælger solcreme, er der en lang række ting du skal og kan være opmærksom på. Både om solcremen beskytter tilstrækkelig, solfaktor (SPF) og hvilke UV-stråler den beskytter imod, om det er kemisk eller fysisk filter der er i solcremen og om der er potentielle skadelige stoffer i solcremen. (Læs: Guide til koral-venlig solcreme)

Der findes en lang række øvrige ting du kan gøre, for at holde din hud smidig, elastisk og sund, men solbeskyttelse er alfa omega, for at dine øvrige tiltag ikke går i vasken i sommermånederne.

Quick fact: Der er tre slags UV-stråler:

UVA-stråler: Den form for solstråling, som beskadiger huden på alle niveauer og forårsager rynker og andre tegn for ældning - fra overfladelaget (epidermis) og dybt ned i huden (dermis). Imellem lagene, bliver flere dele af huden påvirket, herunder kollagen- og elastinfibre, som giver huden dens ungdommelige stramhed og elasticitet.

UVB-stråler: Den type solstråling, som bestråler det ydre lag af huden og forårsager solskoldning. UVB beskadiger DNA i epidermis og kan forårsage fotoaldring.

UVC-stråler: Den type solstråling, som absorberes af ozonlaget og atmosfæren, og dermed ikke rammer os.

Året rundt for smuk og elastisk hud:

- Drik rigeligt væske

- Sørg for at få tilstrækkelig søvn

- Giv din hud bindevævsmassage

- God hudpleje med rene produkter

- Spis kollagenholdig mad/tilskud

Gode sommer redskaber

Kilder:

https://www.yalemedicine.org/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

Back to our journal