C-vitamin og kollagen:

Skal man tage c-vitamin sammen med kollagen? Det er et af de spørgsmål vi møder oftest, og det forstår vi godt! Der findes nemlig rigtig mange produkter, hvor kollagen er ledsaget af c-vitamin. Måske har du fået afvide fra en veninde, at det er et must, at tage c-vitamin sammen med kollagen, ellers virker kollagenet ikke. Men er det rigtigt, at man skal tage c-vitamin sammen med kollagen? Det korte af det lange: Nej, du SKAL ikke tage c-vitamin sammen med kollagen, for at det virker. Læs med herunder, hvor vi uddyber hvorfor:

Hvad er C-vitamin og hvad har det med kollagen at gøre?

Først skal vi lige kort have helt på plads, hvad C-vitamin er, og hvorfor c-vitamin er meget omtalt når vi snakker hudpleje og kollagen. C-vitamin er en antioxidant, som blandt andet findes i vores hud. C-vitamin er med til, at styrke huden og stimulere dannelsen af kollagen. Når kroppen nedbryder kollagen til aminosyrer, så er det aminosyrerne prolin og glycin, som omdannes til procollagen (stadiet lige før kollagen) For at glycin og prolin kan omdannes til procollagen, skal C-vitamin være tilstede i vævet. C-vitaminet regulerer dannelsen af ​​kollagen, hvorfor mange har fået den opfattelse, at man skal indtage de to ting sammen, for at få optimal udbytte og effekt.

Hvorfor er det så ikke et must, at tage C-vitamin sammen med kollagen?

C-vitamin spiller en rolle i, at opretholde sundheden for vores hud. Det er korrekt, at C-vitamin er et næringsstof, som kan bidrage til at booste kroppens naturlige produktion af kollagen. Men det er IKKE korrekt, at du får mere ud af kollagen, ved at indtage C-vitamin samtidig med, at du tager dit kollagen tilskud. Fordi:

Du har allerede C-vitamin i vævet!

I Danmark får vi allerede masser af C-vitamin gennem kosten og har derfor ikke brug for, at supplere med C-vitamin. Undersøgelser viser også, at ingen danskere, får mindre end det mindste niveau for daglig indtagelse af C-vitamin. Referenceindtaget for C-vitamin er 80 mg. pr. dag.

OBS: Hvis du ved, at din kost er ensartet eller at du har en nedsat appetit eller lider af en spiseforstyrrelse, så kan det være en god idé, at indtage mad med højt C-vitaminindhold eller indtage et C-vitamintilskud - ikke kun for hudens skyld.

Quick fact:C-vitamin er et vandopløseligt vitamin. Det betyder, at selvom du indtager mere af vitaminet om dagen, er det sandsynligt, at det meste af overskuddet vil blive udskilt i igennem unrinen! Din krop ved lige, hvor meget C-vitamin, den har brug for!

Fødevarer med C-vitamin

Hvis du ikke er sikker på, om du får nok C-vitamin i løbet af en dag, så får du her, et par eksempler på fødevarer, som er rig på eller indeholder C-vitamin:

 • Citrusfrugter (et glas appelsinjuice tæller også)
 • Peberfrugt
 • Broccoli
 • Melon
 • Jordbær (bær generelt)
 • Kiwi
 • Spinat
 • Gulerødder
 • Nye kartofler
 • Tomater
 • Grønkål og andet bladgrønt
 • Kød
 • Fjerkræ
 • Mælk

Hvorfor mange tilsætter C-vitamin i deres kollagenprodukter

"C-vitamin bidrager til en normal dannelse af collagen”. Måske er du stødt på en lignende tekst, på de tilskud du køber – det kaldes en sundhedsanprisning.

Der findes ikke en godkendt sundhedsanprisning på kollagen i sig selv. Kollagen er et protein, og proteiner har følgende anprisningsmuligheder, når man ønsker at markedsføre et produkt med protein i:

 • Protein bidrager til øget muskelmasse 
 • Protein bidrager til at vedligeholde muskelmasse 
 • Protein bidrager til at vedligeholde normale knogler

Ved mindre, at selve kollagenet er blevet klinisk testet, og der forelægger solide studier, som dokumenterer resultaterne - i så fald, kan man som producent anvende beauty claims, til at markedsføre kollagenpulveret med de effekter studierne viser. Eksempler på kollagenpulvere, der er understøttet af forskning, og som har dokumenteret effekt, er Verisol® og ECOllagen®.

Ved at tilsætte C-vitamin i et kollagen pulver, kan man benytte de anprisningsmuligheder, der er for C-vitamin*. Derfor er det blevet meget populært blandt producenter, at tilsætte vitaminer og mineraler, som har den ønskede anprisningsmulighed, som man gerne vil markedsføre sit kollagen pulver med. Heriblandt er biotin, zink og c-vitamin populære, da de alle kan anprises på enten hud, hår og negle.

Markedsføring af kosttilskud i Danmark

Når der produceres kosttilskud i Danmark, er der en række regler, der skal overholdes og der er stram lovgivning for, hvordan man må markedsføre sit produkt. Her findes en liste over de godkendte anprisninger, såkaldte health claims og beauty claims, som man kan læne sig op ad. Eksempler på sundhedsanprisninger kan være:

 • C-vitamin bidrager til en normal dannelse af collagen
 • Biotin bidrager til vedligeholdelse af normalt hår og hud.

*For at en anprisning kan anvendes i markedsføringen af et kosttilskud, er der nogle krav der skal opfyldes, blandt andet er der krav til, hvor meget kosttilskuddet skal indeholde af det stof, bruges anprisninger for.

Prøv 30 dage for 379,-

Kollagenpulveret er testet på kvinder i alderen 24-65 og har vist solide resultater på forskellige parametre i huden - heriblandt en gennemsnitslig reduktion i rynkedybden på 20,1% hos kvinderne.