Er der PFAS i kollagen?

Er der PFAS i kollagen?

Nye undersøgelser, har givet anledning til stor PFAS bekymring blandt os alle.

Mange danske forbrugere er bekymrede for PFAS-stoffer og deres eventuelle tilstedeværelse i de fødevarer, som vi dagligt indtager. Rigtig mange danske kvinder indtager kollagentilskud dagligt, og det giver naturligvis anledning til spørgsmål. Er der PFAS i marine kollagen? er det sikkert, at indtage mit Marine Collagen fra A Pure Mind? 

Alle spørgsmål er berrettiget og skal naturligvis afdækkes, så du som forbruger kan føle dig tryg igen. Vi har spurgt vores kvalitetsafdeling, her kommer et uddybende svar:  

A Pure Mind, kvalitetsafdeling:

Først og fremmest vil vi understrege:

JA, det er sikkert at indtage Marine Collagen og FucoGen

- som begge består af Verisol® marine kollagen. 

A Pure Mind Marine Collagen er ikke i risikogruppen, med hensyn til PFAS. Det er det ikke, fordi, miljø- og fødevarerstyrelsen løbende måler og vurderer indholdet af PFAS-stoffer i fisk, for at følge med i, om koncentrationerne i fisk overstiger de fastsatte grænseværdier. Det er ikke tilfældet. Fødevarestyrelsen vurderer fortsat fisk som en sund fødevare. Dette gælder både vildfanget og opdrættede fisk.​
Kilden til vores marine kollagen, er skind fra mindre fisk, som er længere nede i fødekæden. Det er i de øverste led i fødekæden, at risikoen er størst. Alle partier er iøvrigt testet for tungmetaller og analyseret for øvrige pesticider. 

Derudover, så gennemgår fiskeskindet et meget grundigt rensningsprogram, bestående af otte forskellige rensnings- og filtreringstrin, som alle er med til, at sikre råvaren fra forurenede stoffer og PFAS.

 rensning og filtrering for at undgå PFAS i kollagen
 
Fødevarerstyrelsen fører tilsyn med, at vores leverandør har systemer, der sikrer overholdelse af fødevarelovgivningens krav. Vores leverandør, som er en af de førende på markedet, har strenge kontroller og høje standarder, da kollagenet er et patenteret varemærke, som forhandles internationalt. 

Hvad er PFAS?

PFAS er en gruppe syntetiske kemikalier, som har været brugt i mange industri- og forbrugerprodukter i mange år, blandt andet tekstiler, køkkenredskaber, maling og mange andre. PFAS er kendt for deres miljømæssige persistens, fordi de ikke nedbrydes i miljøet og kan ophobes i fødekæden.

I Danmark har der været en stigende offentlig bevidsthed om PFAS i miljøet, især i forhold til forurening af drikkevand og fødevarer. 

 

Er der PFAS i fisk?

Fødevarestyrelsens tidligere analyser af fisk viser generelt ikke høje indhold af PFAS, og fisk vurderes fortsat at væ​re en sikker fødevare. Dette gælder også opdrættede fisk.​ Da der er PFAS næsten alle vegne, vurderer man indholdet ud fra grænseværdier, som er fastsat af miljøstyrelsen, baseret på den viden man har, om de potentielle sundhedsmæssige virkninger af PFAS. Nogle fødevarer indeholder spor af PFAS, men i så lille en grad, at det ikke har nogen betydning for os. 

For eksempel har Miljøstyrelsen i Danmark fastsat en vejledende værdi på 0,1 μg/L for PFAS i drikkevand og for fisk er PFOS-grænseværdien på 9,1 µg/kg. 

A Pure Mind Collagen

Vores medlemmer oplever bl.a. at de får:

✓ Glattere hud med færre og mindre dybe rynker og linjer

✓ Mere spændstig og elastisk hud

✓ Mindre appelsinhud