Hvad er fucoidan?

Fucoidan er blandt andet kendt for dets skønhedsmæssige egenskaber. Men hvad er fucoidan, hvor finder man det, hvad skal man være opmærksom på? ... og kan man med fordel, gøre fucoidan til en del af hudplejen? Du finder svarene her:

Hvad er Fucoidan?

Fucoidan er et bioaktivt stof, som findes i cellevæggene i tang. Fucoidan udvindes fra forskellige tangarter, heriblandt blæretang, wakame, laminaria, kombu og andre. Fucoidaner er komplekse kulhydrater.

Blæretang er en god kilde til fucoidan

Blæretang, på latinsk fucus vesiculosus, er rig på plantenæringsstoffer; vitaminer, mineraler, fibre og fucoidan. Tang beriger kroppen med præbiotiske fibre, jod og mest interessant, har det et højt indhold af sulfaterede polysakkarider, også kaldet fucoidaner.

Næste gang du besøger en dansk badestrand, kan du prøve, at plukke en håndfuld blæretang fra havbunden og bemærke de små spoler, der sidder på tang-bladene. Inde i de fyldte spoler, eller bobler, som de mest af alt ligner. Lige dér sidder en af guldgruberne i tang, nemlig fucoidan. 

Der er målt helt op til 25% fucoidan i blæretang, afhængigt af blæretangstype, lokalitet og årstid. Det er altså ikke helt underordnet, hvor, hvornår og hvilken håndfuld blæretang du griber fat om. 

Hvad bruger man fucoidan til?

Fucoidan bruges både i kosttilskud og hudplejeprodukter. Fucoidan-holdige hudplejeprodukter er meget udbredt i lande omkring os. I blandt andet Frankrig, Tyskland, Holland og England, findes der en rækkeproducenter, som har specialiseret sig i hudplejeprodukter med tang, herunder fucoidan. Både serum, fugtighedscreme, cremer og ansigtsmasker, som indeholder fucoidan. I Japan og Kina har fucoidan-holdige produkter været på markedet i mange år, mest i form af hudplejeprodukter, men også fucoidan-holdige drikke og kosttilskud. 

Hvorfor bruge fucoidan som hudpleje?

Skincare brands bruger fucoidan i cremer, fordi det i studier har vist at have mange anti-aging egenskaber. Fucoidan er en sulfateret polysaccharid, som findes i brun tang og studier viser en række potentielle fordele, når det påføres topisk. Nogle undersøgelser har antydet, at fucoidan kan hjælpe med, at reducere rødme i huden og fremme heling af sår. Derudover menes fucoidan at have antioxidantegenskaber, der kan hjælpe med, at beskytte huden mod skader forårsaget af frie radikaler, ved topisk anvendelse. 

Kan fucoidan med fordel være en del af hudplejen?

Fucoidan er blevet undersøgt for dets potentielle anvendelse i hudplejeprodukter, på grund af stoffets anti-aging egenskaber. Den tilgængelige forskning ved topisk anvendelse af fucoidan, tyder på at fucoidan kan reducere synligheden af ​​fine linjer og rynker, fremme hudens elasticitet og beskytte huden mod skader forårsaget af UV-stråling og forurening.

I andre lande er det meget almindeligt, at bruge fucoidan ianti-wrinkle cremer og andre hudplejeprodukter mod rynker. Her i Danmark findes der enkelte produkter på markedet, men vi ser en større efterspørgsel efter stoffets gode egenskaber, hvorfor vi forventer, at se endnu mere til fucoidan produkter i helsebutikker inden for få år.

Der er store forskelle på kvaliteten af fucoidan

Det er værd at bemærke, at ikke alle fucoidan præparater er ens. Kvaliteten og effektiviteten kan variere, afhængigt af indholdet, kilden til fucoidanen og udvindingsprocessen. Det anbefales altid, at kigge efter godkendte producenter og tjekke ingredienslisten for ethvert hudplejeprodukt eller kosttilskud, som indeholder fucoidan. 

Det skal du kigge efter i din søgen efter fucoidan af høj kvalitet:

Når du leder efter et godt kosttilskud med fucoidan ekstrakt, er der et par ting, du skal være ekstra opmærksom på. Fucoidan er en sjælden ingrediens, som er svær at udvinde - og det afspejler sig i prisen. Derfor findes der flere fucoidan produkter på markedet, med et meget lavt fucoidan indhold. Vi anbefaler, at du forholder dig kritisk som forbuger, og er opmærksom på følgende når du køber fucoidan:

Når du leder efter fucoidan af høj kvalitet, er der et par ting, du bør være opmærksom på:

  • Kilde til fucoidan: Fucoidan kommer fra forskellige typer brun tang, såsom Undaria Pinnatifida, Fucus Vesiculosus, Kombu og Wakame. Det er vigtigt at kende tangens oprindelse og sikre, at den kommer fra en godkendt og bæredygtig kilde.

  • Renhed: Fucoidan af høj kvalitet skal være ren og fri for forurenende stoffer. Se efter produkter, der er blevet uafhængigt testet for renhed og tungmetalindhold. 

  • Standardisering: Se efter produkter, der er blevet standardiseret til en bestemt procentdel af fucoidan, da dette vil sikre ensartethed af produktet. Ensartetheden/renheden svinger typisk mellem 60-94%. Kig efter ordet "Standardized".

Prøv FucoGen - veldokumenterede kollagenpeptider og fucoidan (Standardized 91%).

  • Emballage: Produktet skal emballeres på en måde, der bevarer dets styrke, tæt lukket og i farvet glas eller genbrugsplast, som beskytter mod sollys. 

  • Klinisk testet: Se efter produkter, der er blevet testet og certificeret af relevante organisationer. I Danmark er der strenge krav til producenterne, for at sikre dig som forbruger. Alle tilskud bliver kontrolleret af fødevarestyrelsen og kosttilskudsgruppen, som gennemgår certifikater, leverandørerklæringer, pesticideanalyser og meget mere. Så du kan trygt gå på opdagelse i de danske brands med fucoidan. 

  • Jod: Fucoidan kan være ekstraheret fra tangarter med meget højt jodindhold. Mange produkter med fucoidan har et højt indhold af jod, og begrænser derfor muligheden for, at indtage større mængder fucoidan, uden at overskride referenceindtaget for jod. Der må ikke være mere end 150 μg pr. daglig dosis - under forudsætning af, at du ikke indtager øvrige jod holdige tilskud. I så fald, skal indholdet være mindre.

Det er vigtigt at huske på, at fucoidan-produkter af høj kvalitet, kan være dyrere end de mange alternativer af lavere kvalitet. Men at investere i et produkt af høj kvalitet vil sandsynligvis give bedre resultater. Der findes en lang række fucoidan produkter på markedet, som kun indeholder 50-150 mg. pr. dagsdosis. Det er vigtigt at læse mærkningen og kende til det daglige fucoidan indtag.  

Prøv FucoGen - veldokumenterede kollagenpeptider og fucoidan (250 mg. pr. dagsdosis)

A Pure Mind Premium+ Beauty FucoGen®

Et unikt kollagentilskud med veldokumenteret marine kollagen og fucoidan fra tang. Beauty FucoGen™ er et smagsneutralt og letopløseligt kollagenpulver, som forsyner huden med 250 mg. ren fucoidan og 5750 mg. marine kollagen. VERISOL® har dokumenteret effekt efter 4-8 uger:

✓ Glattere hud med færre og mindre rynker

✓ Øget spændstighed og elasticitet i huden

✓ Forbedrer udseende og strukturen af hår og negle

Typiske forskelle på fucoidaner

Nu bliver det lidt teknisk: Fucoidaner er en klasse af sulfaterede polysaccharider, der findes i brun tang. De er sammensat af gentagne enheder af fucose og andre sukkerarter såsom xylose, mannose og galactose. Strukturen og egenskaberne af fucoidaner kan variere afhængigt af typen af ​​tang, som det er afledt af, og de anvendte ekstraheringsmetoder.

Den største forskel mellem fucoidaner, er deres kemiske sammensætning og molekylevægt. For eksempel har nogle fucoidaner et højere fucoseindhold end andre, og nogle har en højere molekylevægt. Det fører til variationer i de fysiske og kemiske egenskaber af fucoidanerne, såsom deres opløselighed og viskositet.

Derudover kan ekstraktions- og oprensningsprocessen også føre til variationer i slutproduktet, og forskellige producenter kan bruge forskellige metoder til at udvinde og oprense fucoidan, det kan naturligvis også føre til variationer i slutproduktet.

Læs også

Fars dag: Gaveguide 2024

Fars dag: Gaveguide 2024

Giv far den gave, han ikke vidste, han havde brug for, og se hans hudplejerutine blomstre. Selvpleje er ikke kun forbeholdt kvinder. Flere og flere mænd indser vigtigheden af en god hudplejerutine, og hvad kunne være en bedre gave til far end at introducere ham til den nyeste trend inden for maskulin skønhed?

Ny standard inden for maskulin skønhedspleje

Ny standard inden for maskulin skønhedspleje

Mænds interesse for selvpleje og skønhedsprodukter stiger konstant, og vi er begejstrede for at kunne imødekomme dette behov med vores innovative tilgang. Nyheden Lions Mane FucoGen™ er mere end bare et skønhedsprodukt.  Det er en fusion af klinisk testet kollagen og ingredienser, der ikke kun fremmer hudens udseende, men som samtidig støtter normale kognitive funktioner.
Den ultimative Lion's Mane guide

Den ultimative Lion's Mane guide

Hvad er Lion's Mane? Er det sikkert at indtage? Hvor meget skal man tage? og hvad skal man være særligt opmærksom på, når man køber kosttilskud med Lions Mane? Vi har samlet alt, hvad du behøver at vide om svampen i denne ultimative guide.