Beskyt din hud mod solens stråler

Husker du den vigtigste del af din hudplejerutine: Solcreme!

De fleste af os vil rigtig gerne have, at vores hud forbliver ung og elastisk så længe som muligt, og vi har hver især vores egne hudplejerutiner, så vi kan bevare en smuk og sund hud. Mange glemmer en helt afgørende del af hudplejerutinen, nemlig solcreme. Hvorfor er solcreme så uhyre vigtig, hvad skal man være ekstra opmærksom på når man vælger solcreme og hvad er miljøvenlig solcreme? Det får du vores svar på her:

En af de største syndere til rynker

Den vigtigste måde at pleje din hud på, er at beskytte den mod solens stråler. Soleksponering er en af de største syndere til for tidlig fremkomst af rynker, små linjer under øjnene, pigmentpletter i ansigtet og andre hudproblemer. 

Hvad sker der når du ikke bruger solcreme?

Solens stråler er en af de miljømæssige påvirkninger, som vores hud udsættes for dagligt - og som er med til at nedbryde kollagen i huden. Kollagen er et vigtigt protein i vores bindevæv, som holder vores hud elastisk og smidig. Ung hud har rigtig meget kollagen, men i takt med at vi bliver ældre, producerer kroppen ikke nær så meget kollagen, som den har gjort. Når vi så samtidig udsætter vi vores hud for en række negative påvirkninger udefra, som nedbryder det kollagen vi nu engang har i huden, så er resultatet, at vores hud ældes hurtigere.

Sol uden beskyttelse kan føre til: 

• Solskoldning 

• Mindre elastisk hud

• Fortykket læderagtig hud

• Silkepapirs-tynd hud

• Rynket hud 

Solen påvirker hudens sundhed og udseende

For meget eksponering for UVB-stråler kan føre til solskoldning. UVA-strålerne bevæger sig dybere ind i huden end UVB-stråler, men begge kan påvirke din huds sundhed. Når solens UV-stråler trænger ind i vores hudceller, så forstyrrer strålerne de sarte processer, som påvirker hudens sundhed og udseende. Det gælder både UVB-stråler og UVA-stråler. 

Konsekvenser på kort sigt

Det er ikke breaking news, at resultatet af en lang dag i solen uden solcreme, som oftest er en forbrænding. Hvis ikke din hud er beskyttet af solcreme med UVB-filter, så vil du 9 ud af 10 gange opleve, at solens UVB-stråler forærer dig en solforbrænding. Tænker du så:  “Man skal være rød, før man bliver brun”. Den opfattelse er der nemlig mange der har, og det er desværre en af det største grunde til, at mange i en alt for tidlig alder oplever, at deres ydre ældes hurtigere end det indre.  

Konsekvenser på lang sigt

De langsigtede konsekvenser er nemlig flere, også selvom at du ikke er blevet solforbrændt eller rød i huden. Rigtig mange har af genetiske årsager, mere pigment i huden, og tager derfor ikke ligeså meget her og nu-skade af solen. Tror de. Men de tager fejl, for konsekvenserne af solens stråler på ubeskyttet hud, kan lure i huden, og være skyld i fotoskader på hudens dybeste lag, dermis, og det kan tage år, før skaden dukker op og bliver synlig. Mange føler, at deres hud har ældet dem, at de ser ældre ud end nogle af deres jævnaldrende, og de er kede af, at de ikke var bedre til at bruge solbeskyttelse i deres ungdom

.

3 tips til sommer og solbeskyttelse

Det skal du gøre for din hud om sommeren, for at bevare smuk og elastisk hud! 

 • Husk solcreme. Hver dag. Ja, også når det er overskyet. Solens stråler trænger alligevel igennem, og forårsager skade - i mindre grad naturligvis - men lidt skadelig eksponering hver dag, kan blive til meget i sidste ende. Det anbefales at bruge solcreme når UV-indekset er over 3, og det kan du allerede opleve i april måned.

 • Brug solhat. Specielt mellem kl. 12-15, hvor UV-indekset er højest i Danmark. Er du alligevel ude i timerne mellem kl. 12-15, kan du med fordel tage en solhat på, en kasket eller søge skygge. Måske kan du finde en skyggeplads der hvor du er, og lade benene titte frem i solens stråler med en god faktor på. Vores ansigt er aldrig dækket til, og derfor udsættes huden i ansigtet for rigtig meget sol, ofte uden vi tænker over det.

 • Vælg den rigtige solcreme. Når du vælger solcreme, er der en lang række ting du skal og kan være opmærksom på. Både om solcremen beskytter tilstrækkelig, solfaktor (SPF) og hvilke UV-stråler den beskytter imod, om det er kemisk eller fysisk filter der er i solcremen og om der er potentielle skadelige stoffer i solcremen. (Uddybes længere nede i indslaget)

Der findes en lang række øvrige ting du kan gøre, for at holde din hud smidig, elastisk og sund, men solbeskyttelse er alfa omega, for at dine øvrige tiltag ikke går i vasken i sommermånederne.

3 effektive til at stimulere din kollagenproduktion

Se kollektion

Quick fact: Der er tre slags UV-stråler:

UVA-stråler: Den form for solstråling, som beskadiger huden på alle niveauer og forårsager rynker og andre tegn for ældning - fra overfladelaget (epidermis) og dybt ned i huden (dermis). Imellem lagene, bliver flere dele af huden påvirket, herunder kollagen- og elastinfibre, som giver huden dens ungdommelige stramhed og elasticitet.

UVB-stråler: Den type solstråling, som bestråler det ydre lag af huden og forårsager solskoldning. UVB beskadiger DNA i epidermis og kan forårsage fotoaldring.

UVC-stråler: Den type solstråling, som absorberes af ozonlaget og atmosfæren, og dermed ikke rammer os.

5 tips til smuk og elastisk hud:

• Drik masser af vand

• Sørg for at få tilstrækkelig søvn

• Giv din hud bindevævsmassage

• God hudpleje med rene produkter

• Spis kollagenholdig mad/tilskud

Når du køber solcreme

Undgå stoffer, der er skadelige for koral revene.

Solcreme skal både indeholde stoffer der blokerer UVA-lys og UVB-lys. UVA-lys er det der forårsager rynker og andre ældningsmarkører. UVB-lys er den primære årsag til solskoldning. 

Solcreme med fysisk eller kemisk filter

Man kan bruge enten fysiske eller kemiske filtre - eller en kombination - til at producere en solcreme, som blokerer de to skadelige stråler fra solen.

Fysiske formler er baseret på mineraler, oftest zink eller titaniumdioxid - begge virker som fysiske barrierer mod solens stråler. Altså ligesom et skjold på huden, når solens stråler rammer.

Ved kemiske filtre, bruges kemikalier som oxybenzon, avobenzon, octinoxat og homosalat, som alle har tilfælles at de absorberer UV-lyset. 

Det der kendetegner de mineralske solcremer (dem der er baseret på fysisk filter), er at de efterlader den her hvide overflade på huden, hvor de kemiske solcremer trænger fuldstændigt ind i huden og efterlader ikke huden hvid. 

Vælg miljøvenlig solcreme, som ikke skader koralrevene og miljøet

Som forbruger drømmer vi om en solcreme, der ikke efterlader nogle spor, overhovedet. Men det er desværre de usynlige solcremer, der giver anledning til bekymringer, da de som oftest indeholder flere af de stoffer, der ved regelmæssig brug over længere tid, kan være sundhedsskadelige - og som samtidig er skadelige for koralrevene. 

Disse stoffer skal du undgå

Solfiltrene, Oxybenzon og Octinoxat, som skader koral-revene, er fortsat tilladte i solcremer i EU. Du får her en liste over de stoffer, som du skal bevæge dig udenom, når du køber solcreme. De to stoffer går nemlig under flere navne. Vi har samlet dem her:

 • Oxybenzon
 • Benzophenon-3,
 • BP-3
 • 2-Hydroxy-4-Methoxybenzophenone
 • Octinoxat
 • Octyl methoxycinnamate
 • Ethylhexyl methoxycinnamate
 • Octinoxate

Stofferne er ikke længere lovlige på Hawaii og i andre områder, hvor der er koral-reve, men er stadige lovlige i EU, da de vurderes som sikre at anvende, da der ikke er tilstrækkelig evidens for at solfiltrene skader menneskers sundhed.

Ønsker du alligevel at navigere udenom disse stoffer, passe på miljøet og koralrevene, så undgå disse stofferne og hold øje med Reef-safe solcreme. Der er en række produkter herhjemme, som markedsføre med hav- og koralvenlig solcreme. Husk altid at tjekke ingredienslisten!

De potentielle skadelige stoffer i solcreme

I 2019 og 2020 lavede FDA undersøgelser, der viste at to af de kemiske ingredienser som bruges til at lave solcreme, oxybenxon og octinoxat, kan trænge ind i huden og sive ind i blodbanen og opholde sig kroppen i flere dage ad gangen. Der er endnu ikke tilstrækkelig viden, til at kunne hverken be eller afkræfte, om det er skadeligt. Men undersøgelserne har givet anledning til mere forskning og en øget indsats på området. 

Du skal selv være opmærksom

Ligesom med kosmetik, fødevarer, kosttilskud mm., så testes produkterne ikke af hverken FDA eller andre kontrollerende myndigheder, før de kommer på hylden. Produkterne tjekkes ved løbende kontrol, om de lever op de mærkningskrav der er på området, om alle indholdsstofferne i produktet er på listen over godkendte aktive ingredienser og om retningslinjerne for fremstilling og tests ellers er overholdt. Producenten er selv ansvarlig for sikkerhed, effektivitet og kvalitetstest, og skal kunne fremvise alt nødvendig dokumentation ved den løbende kontrol.

Kilder:

https://www.yalemedicine.org/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36358585/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29981751/

Prøv 30 dage for KUN 379,-

Kollagenpulver af høj kvalitet, som er testet på kvinder i alderen 24-65 og har vist solide resultater på forskellige parametre i huden - heriblandt en gennemsnitslig reduktion i rynkedybden på 20,1% hos kvinderne. Kollagenet er udvundet fra fisk, og hydrolyseret til kollagenpeptider med en lav molekylevægt på 2 kDa.

Tegn abonnement UDEN BINDING og spar 15% hver gang

Læs også:

FAQ: Hvordan mediterer man?

FAQ: Hvordan mediterer man?

Hvad er meditation, hvilke fordele er der ved meditation for krop og sind, enkle metoder til at komme i gang med at mediterer, håndtering af udfordringer under meditationsprocessen og hvordan du nemt kan integrere meditation i din daglige rutine? 
Hjemmelavet kollagenmist - ekstra glød og fugt!

Hjemmelavet kollagenmist - ekstra glød og fugt!

Forny din hud med en hjemmelavet kollagenmist - En skønhedsrutine med ekstra glød! Er du på udkig efter en enkel, effektiv og forfriskende måde at pleje din hud på? Så har vi den perfekte løsning til dig! Den hjemmelavede kollagenmist er en let og skøn måde at tilføje ekstra glød og fugt til din hudplejerutine.
Summer skincare secrets ☀️

Summer skincare secrets ☀️

✨5 gode summer skincare secrets✨ Mens solen skinner klart, og sommerstemningen er i fuld gang, er det afgørende at give din hud den kærlighed og beskyttelse, den fortjener. Et hemmeligt våben til at holde din hud strålende og ungdommelig i denne sæson? Kollagen! Lad os dykke ned i nogle sommerhudplejetips og magien ved kollagen.